5 jaar Installatie Coöperatie Nederland: hulp van tekening tot stopcontact
Hoe kunnen we onszelf als techneuten anders in de markt zetten? Flexibeler naar opdrachtgevers en meer betrokkenheid van binnenuit? Dat waren vragen die Hubert Boerrigter (39) zich begin 2015 stelde. Datzelfde vroeg Hans Michorius (50) zich af. Ze kwamen in contact met elkaar en al snel ontstond het idee om een coöperatie op te richten. Niet lang daarna sloot Jeroen Bolks (54) zich aan. In oktober 2015 was Installatie Coöperatie Nederland een feit, gestart vanuit Huberts woning in het Twentse Tubbergen en twee jaar geleden verhuisd naar het huidige kantoorpand in Den Ham.
Duurzaamheid is troef
Deskundigheid op het gebied van werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties met duurzaamheid als vlaggenschip is wat het jubilerende bedrijf typeert. Met brede ervaring in zowel de utiliteits- als woningbouw zet Installatie Coöperatie Nederland de spreekwoordelijke juiste man op de juiste plek. Engineering, calculatiewerk, tekenwerkzaamheden tot en met adviseren en begeleiden van uitvoerige complexe projecten in de gebouw gebonden installatietechniek vormen het fundament van het aanbod. Tot de klantenkring mogen vele installateurs, aannemers, architecten en bouwmanagementbureaus gerekend worden.
Voordelen leden en klanten coöperatie
Dynamiek, afwisseling en de vrijheid je eigen werk te organiseren met in de basis het zelfstandig ondernemerschap zonder het gedoe van administratie en acquisitie. Dat zijn de dingen die Jeroen aanspraken en nog steeds aanspreken: “In ons team van techneuten heeft ieder zo z’n eigen specialiteit. We vullen elkaar aan en weten zo voor elke klus de juiste persoon in te zetten. Dit regelen we allemaal zelf. Als ik bijvoorbeeld voor een klant een tekenaar nodig heb, dan huur ik die zelf in. Het kan zijn dat we voor een intern project worden ingezet, maar ook dat we onszelf op detacheringsbasis verhuren. Ik ben bijvoorbeeld als engineer en projectleider continue bezig voor meerdere opdrachtgevers.” Hans onderstreept dat. Als calculator en werkvoorbereider ziet hij het grote voordeel voor de klant: “We hebben de juiste kennis en de juiste personen binnen onze coöperatie met daarom heen een ruim netwerk van vakmensen, een flexibele en dynamische schil zoals we dat noemen. Ieder is van grote waarde en we bieden altijd een passende oplossing. Het kan zijn dat een klant een klus bij ons neerlegt of mensen wil inhuren. Als er meer disciplines nodig zijn, schalen we op. Dat biedt grote voordelen voor onze klant, maar ook voor onszelf.” Inmiddels zijn er zeven leden eigenaar van Installatie Coöperatie Nederland en put de coöperatie uit een pool van 15 ZZP-ers. Wat de eigenaren betreft, zijn extra medeleden/-eigenaren van harte welkom en zien zij hun schil van expertise in de komende jaren graag groeien.
Kansen door BENG en COVID-19
Met het intreden van de BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen)eisen voor energieneutraal bouwen per januari 2021 ziet Installatie Coöperatie Nederland nieuwe dingen op zich afkomen. “Dat betekent voor ons dat er meer potentie op het gebied van verduurzaming ligt en een mooie uitdaging op werktuigbouwkundig èn elektrotechnisch gebied,” vertelt Jeroen. “Natuurlijk kost verduurzamen geld. Je kunt hele goede adviezen geven, maar het beste is toch: beginnen met isoleren en daarna kijken hoe het verwarmd kan worden. Daar komen wij in beeld. Onze focus ligt op het beperken van de energievraag, niet op het beperken van het aantal energiekachels. Wat dan te doen, is onze expertise. We helpen van begin tot het eind, dus van tekening tot stopcontact.” Ook ziet hij kansen in luchtventilatie nu het coronavirus de wereld beheerst. “Goed ventileren is noodzakelijk voor een prettig binnenklimaat en voor de gezondheid. Onze vakkennis helpt onze klanten bij het inzetten van het juiste luchtventilatiesysteem. Met dat en BENG voorzie ik een voorspoedige groei voor onze coöperatie. En als we uit ons jasje groeien, openen we een tweede vestiging, al dan niet buiten Twente. Ons team is er in ieder geval klaar voor!”